Foto: 2023, Marc Henri Queré

Atelier: Kunststad (M6),
NDSM-werf, Amsterdam-Noord

Werk- & leservaring

Ester Eva Damen maakt korte films en installaties, werkt als (scenario-)schrijver en docent. Haar werk is in de eerste plaats visueel, poëtisch en ze heeft een voorkeur voor experiment. Haar werk is niet alleen te zien binnen een context van beeldende kunst maar ook in de bioscoop of op TV. Samenwerking van film met dans en nieuwe muziek is een van de rode draden in haar werk.

Ester Eva Damen volgde na de Rietveld Akademie (schilderen) en Nederlandse Filmacademie (scenario & regie) een werkperiode aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (film/video). Ze rondde een master af in Artistic Research aan de UvA en behaalde hier een lesbevoegdheid Kunstgeschiedenis. De door haar geïnitieerde Stichting la Jetée stimuleert sinds 2007 cross-over projecten. Ester Eva Damen geeft les, werkt als adviseur voor het Fonds Podiumkunsten en schrijft freelance over film. Ze werkt in een atelier in de NDSM Kunststad in Amsterdam.

Werk

Ester Eva Damen maakte een aantal korte films, waarvan de eerste de 16mm z/w film Windhangen (1998). Ze schreef enkele dramascenario’s voor regisseur Ineke Houtman waarvan werd gerealiseerd binnen de reeks Kort van de NPS Sahara (2007). Recent werkte ze met drie Friese dichters aan een filmproject dat o.a. wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds (New Screen): Ruzje Wyn/ Fluister Wind, 2023: Minskewolf (Human Wolf) werd tevens live op het podium gepresenteerd tijdens het Explore the North zomerfestival 2021 met dichter Elmar Kuiper, acteur Rienk Nicolai en de band Tigers of Greonterp. As the Fisken (As the Fish), is een samenwerking met de Friese singer-songwriter Nynke Laverman. Ze voltooide een derde korte film met dichter Tsead Bruinja n.a.v. zijn gedicht Hok fan Rou (Barn of Sorrow). In sleat dy’t dreamde fan oseanen (Een sloot die droomde van oceanen), een podiumpresentatie i.s.m. Tsead Bruinja, vindt plaats in 2023-24, op andere verschillende locaties o.a. tijdens Explore the North en het literaire festival Meet me at the Lighthouse.

Het werk van Ester Eva Damen kan worden gezien binnen een context van beeldende kunst. Binnen de manifestatie Het Eeuwig Lichaam was een filminstallatie te zien in Rome en Utrecht (2004-05) n.a.v. het fenomeen Resonantie, i.s.m. kunstenaar Anook Visser en filosoof Erik Hagoort. In 2010 was bijvoorbeeld de installatie A fire called home te zien, verschillende projecties op vloer en wand naar aanleiding van een verblijf in de woestijn bij de Bedoeïenen. In 2010-12 liet ze in met haar samenwerkingspartner Joris Berger een reizend labyrint zien onder de titel Schets voor een Stad. Juni 2019 was van haar een installatie te zien in galerie Nieuw Dakota, Amsterdam, met materiaal uit Valencia. Regelmatig doet ze met mee aan de groepstentoonstellingen, zoals in NDSM Fuse binnen de cyclus Weeskinderen uit de studio (2023-2024) en Nieuw Babylon (2024). 

Samenwerking van film met dans en nieuwe muziek is een van de rode draden in haar werk. Ze begon met choreografe Angela Köhnlein en componist Yannis Kyriakides. Hun dansfilm RHOmbos (2001) – met live uitvoering van het Asko ensemble – draaide o.a. in het Groninger Museum, IFFR, tijdens het Holland Festival en werd uitgezonden door de NPS. Ze werkte met Christina Viola Oorebeek en slagwerker Arnold Marinissen aan de korte film Edges en voltooide met choreografe Marta Reig Torres een video installatie, to Santiago (2009). Ze realiseerde een film(installatie) in Istanbul (2015) met danseres Suzan Tunca (ICK). Recent werkte ze samen met de dansers Ilana Reynolds en Sabrina Huth tijdens hun project You Are Here (2019) en Stories of Absence (2020).Met deze dansers werkte ze in 2021 aan een dansvoorstelling in Berlijn A Meeting that Never took Place.