Dichter Elmar Kuiper en filmmaker Ester Eva Damen maakten in de afgelopen maanden een theatervoorstelling met film en poëzie. In deze multimediale voorstelling, met acteur Rienk Nicolai en muziek van de Tigers fan Greonterp, draagt Elmar Kuiper zingend Friestalige gedichten voor die gaan over zijn werk in de psychiatrie en over de ontmoeting met de ander. Elmar Kuiper verhoudt zich als Fakman (broeder) tot de Minskewolf waarbij het maar de vraag is, wie de broeder is en wie geholpen wordt.

Deze voorstelling Minskewolf maakt deel uit van een drieluik. Ester Eva Damen maakt drie korte films in samenwerking met Elmar Kuiper, Tsead Bruinja en Nynke Laverman onder de titel Rûzje Wyn.

Minskewolf is een theaterproductie van Explore the North en een film van De Productie

Credits
Assistentie: Joris Berger | Coaching: Lies van de Wiel | Productie film: De Productie, René Goossens en Annemiek van Gorp | Camera: Bert Oosterveld | Montage: Srdjan Fink | Vormgeving: Melle Hammer

Met dank aan Fogelsangh State, Fonds 21, Het Nederlands Fonds voor de Film, Feitsmafûns, Stifting FLMD, Stifting Arjen Witteveen Fûns, Douwe Kalmastifting, De Gemeente Leeuwarden, Het Lage Noorden, Speelpark Sybrandy, Jellie de Boer, Peter Delpeut, Remko Smids, Marco Tadema, Johan de Vries voor Explore the North, en vele anderen.

Over de makers

Elmar Kuiper is beeldend kunstenaar en schrijver. Kuiper is onderdeel van Tsjinlûd, een collectief Friese muzikanten, dichters en kunstenaars en is zanger van de Tigers fan Greonterp. Hij werkt nauw samen met acteurs, dansers en performers, schrijft toneelstukken, korte eenakters en theaterteksten. Elmar Kuiper bracht zes Friestalige en twee Nederlandstalige bundels uit. Kuiper won zes keer een Rely Jorritsmaprijs en trad op in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, India, Portugal, Schotland en Spanje. In Nederland gaf hij twee keer acte de presence op Poetry International Rotterdam. Dit najaar verschijnt in India bij uitgever Copper Coin een grote bloemlezing uit zijn werk.

Ester Eva Damen volgde na de Rietveld Akademie en Nederlandse Film en TV- academie (scenario & regie) een werkperiode aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (film/video). Het werk van Ester Eva Damen kan worden gezien binnen een context van beeldende kunst en samenwerking van film met dans en nieuwe muziek is een van de rode draden in haar werk. De door Ester Eva Damen geïnitieerde stichting la Jetée stimuleert sinds 2007 cross-over-projecten. Damen maakte korte films waaronder Windhangen (2001), A fire called home (video installatie, 2010), Reizend labyrinth Schets voor een Stad (2010-12) en Añoranza (2019, installatie, Nieuw Dakota Amsterdam). Naast het drieluik Rûzje Wyn werkt Damen aan een film/theaterproject in Berlijn.

Rienk Nicolai is woonachtig in Leeuwarden en naast zijn werkzaamheden op ROC Friesche Poort tevens (trainings)acteur. Nicolai heeft meer dan 20 jaar ervaring met toneel en theater. Hij speelde onder meer in muziektheaterstukken De Bruiloft (Reboelje), De Tocht van Morgen en de Wylde Boerinne, als acteur van Tryater in Macbeth en diverse iepenlofspullen en toneelstukken in Friesland. Vorig jaar was hij te zien in het (online) oorlogsdrama De Kraak van de Kluis.

de Tigers fan Greonterp In de wereld van de Tigers fan Greonterp met zang en teksten van de dichter Elmar Kuiper begeef je je in duisternis, eenzaamheid, onvervulde dromen en het verlangen om daar uit te klimmen. De band beleefde zijn debuut tijdens het Greidhoekfestival 2015. De Tigers fan Greonterp (Gerben Gerbrandy, gitaar, synthesizer en theremin; Leo Smit, bas en zang ; Arnold Strikwerda, drums; Hedser Tijtsma, gitaar en zang) maakten furore in 2016 op Explore the North en begin 2017 op Eurosonic. In februari van dat jaar kwam de eerste cd, die geproduceerd werd door Joop van der Linden, uit bij platenmaatschappij Marista. Deze muziek is ook te beluisteren op Spotify. In 2018 werd er vijfmaal door de Tigers in het taalpaviljoen in Leeuwarden opgetreden in kader van culturele hoofdstad van Europa.