RHOMBOS

35mm/digibeta; 16'45", 2001
Korte film met live uitvoering van het Asko-ensemble.

Regie en concept: Ester Eva Damen. In samenwerking met componist Yannis Kyriakides en choreografe Angela Kohnlein.

Holland Festival, Amsterdam; Filmfestival Rotterdam; Groninger Museum; Emaf Osnabruck, Esprit Enslemble Toronto; e.v.

Een dansfilm in een shot van 15 minuten, gebaseerd op het geluid van het instrument de Rhombos (snorrebot). Gelijkwaardige samenwerking tussen een filmmaker, een componist en een choreografe.

Rhombos (of snorrebot in het Nederlands) is het oudgriekse woord voor een steen, bot of een stukje hout aan een koord. Dit oerinstrument diende in verschillende primitieve culturen om de geesten te bezweren. Een middel tot navigatie, een radar in de spirituele wereld.

In de muziek van Yannis Kyriakides worden de verschillende facetten van het geluid van de rhombos uitvergroot: herhaling, gelaagdheid (ook in de tempi), fluctuerende toonhoogte en dynamiek. De cycli in de lange lijnen van de blaas-instrumenten en strijkers worden gearticuleerd door de tokkelinstrumenten.

Ook de camera, die in deze film voortdurend om zijn eigen as draait, tast als een vuurtorenlicht de steeds veranderende ruimte af. Gespeeld wordt met alle middelen die film eigen zijn: licht, focus, kader, diepte, bewegingssnelheid, tijd en perspectief. In de choreografie wordt de verhouding tussen wat de camera wel en niet kan zien nader uitgewerkt. De dansers verschijnen als anonieme lichtreflectie, en groupe of als individu.

De dynamiek in de dans varieert van inertie tot snelheid, van elegantie tot onhandigheid, van sereniteit tot paniek. De zichtbaarheid van het traject van de dansers blijft hierbij afhankelijk van de keuze van de camera; stelselmatig worden zij achtergelaten of verschijnen in het kader, alsof ze toevallig onthuld worden aan oog en oor.