MINIATUREN

Video-installatie; 4x4x5'; S8 & DV

Concept, camera, regie: Ester Eva Damen
Dans: Allessandro Pinti en Allessandra Christiani

'Miniaturen' is een onderzoek naar de interactie tussen film, dans en muziek in een reeks van extra korte fragmenten. Een choreografie voor twee dansers, ontwikkeld via spelregels. De camera is een derde danser en speelt actief mee.

Meerdere beelden in een kader worden in de installatie in een ritmische afwisseling getoond (de muziek wordt dan meerstemmig). Zo kan de ene scene langzaam en statisch zijn, terwijl er gelijktijdig een ander element korter is of een sneller ritme heeft. Het laat zien hoe veelzijdig een verzameling korte scenes kan zijn, als een doos met verschillende elementen die - steeds in een andere volgorde uitgepakt - tot nieuwe composities leidt.

In 2009 was deze filminstallatie te zien in de ruimte 'Crossfire' in Amsterdam, waarbij dansfragmenten (vier binnen een scherm) werden getoond in een ruimte met pilaren. De hedendaagse componisten Christina Viola Oorebeek en Calliope Tsoupaki leverden korte muziekfragmenten die in verrassende hoeken van de ruimte hoorbaar werden.

Deze installatie werd tevens getoond in 'Kulter' Amsterdam. Danseres/ choreografe Angela Kohnlein reageerde hierbij in een performance op de projecties.