PONDEROSA
15', Betacam SP, 1999

Scenario en regie: Ester Eva Damen
Dans: Angela Kohnlein
Muziek: Yannis Kyriakides

In de korte videofilm 'Ponderosa' volgen we drie personages die in beweging reageren op de hektiek van de stad. Wat misschien aanvankelijk een documentaire lijkt, wordt langzamerhand steeds meer een constructie. De tocht leidt naar een verlaten buitenhuis, tot de drie personages in een van de kamers samen komen voor een dans.

Voor 'Ponderosa' nodigde de filmmaker componist Yannis Kyriakides en danseres Angela Kohnlein uit om een film te ontwikkelen vanuit improvisaties. De interesse ging uit naar een ontmoeting tussen dans, muziek en film, waarbij ze niet uit waren op een registratie van dans, maar streefden naar gelijkwaardigheid voor alledrie.
Na een periode van research namen ze deze film op in een huis dat nog voorwerpen bevatte van de vertrokken bewoners. Het ging om kijken, luisteren en bewegen, waarbij zowel de stad met al z'n voorbijgangers als de locatie het uitgangspunt vormden.

Zang: Ayelet Harpaz: Piano: Marion von Tilzer; Camera: Harm Griekspoor; Licht: Robert-Jaap de Lange; Geluid en lichtass.: Daniel Laaper; Montage: Wouter Crusio: Produktie: Esther van Leeuwen/ NFTA; Regie-assistentie & scrip-contin.: Vera Habes; Produktieleider: Liselotte v.d. Burgt; Opnameleider: Willem Elzenga; Kleding: Lorien Mouyal; Visagie: Frouke Snijders; Met dank aan vele anderen