DE VERLOREN ZAAK
H8/DV, 30', 1995

Concept en organisatie van project; uitvoering van video: Ester Eva Damen

Kunstenaars: Tina Herslund; Doris Kuwert; Christa van Kolfschoten; Jurgen Meekel; Willie Looyen; Ester Eva Damen; Nele Ysebaert; Julie Mollenhauer; Suzan Oudshoorn; Marion van Oyen, Maritgen Matter; Lonnie van Brummelen; Quirijn Kuchlein; Marc Marc; Eva van der Meer; Sandra de Wolf.

De Verloren Zaak liet een spoor achter van objecten en gebeurtenissen. In de supermarkt, in de tram, op straat. Te vondeling gelegd ging het werk van kunstenaars een eigen weg, afhankelijk van de opmerkzaamheid van de toevallige voorbijganger.

De Verloren Zaak verscheen onverwacht en zonder uitleg. Omdat het ging om het veroorzaken van een verschijnsel bleven alle betrokkenen in eerste instantie anoniem.

De Video-items van de Verloren Zaak voor W139-TV bestonden steeds uit een zoekende camera-beweging van een minuut. Deze toonden het werk dat die week in de stad was achtergelaten. De items werden plompverloren in een bestaand programma gemonteerd, zodat de kijker de indruk kreeg perongeluk op de afstandsbediening te zijn gaan zitten.

Pas toen het project was voltooid en de Verloren Zaak tot een gerucht geworden was, werd een verslag uitgezonden over de achtergrond van het project. De korte items werden hier in verwerkt.

Met veel dank aan de medewerkers: Ingrid Ooyevaar; Betty Dries; Liesbeth Almekinders; Gitte Sauer.

Bouw website: Corne van Delft